Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Technologie a boj o pozornost

Author
Lucie Cmarová
Článek titulní obrázek
2024-08-10
Chytrý mobilní telefon – malé zařízení do kapsy, které nám nabízí množství užitečných funkcí. Neustálý přístup k informacím, zábava, kalkulačka, GPS, kontakt s dalšími lidmi a mnoho a mnoho dalšího. Pro dřívější generace by to bylo něco nepředstavitelného, pro nás je to součást každodenního života.

Málokdo si v dnešní době umí představit, že by chytrý telefon neměl. Toto zařízení jistě přináší mnoho dobrého, ale jak už to tak bývá, každá mince má dvě strany. Studie upozorňují na to, že své telefony kontrolujeme až stopadesátkrát denně, to je každých 6-7 minut po celou dobu, kdy jsme vzhůru. (srov. Spiritualita pro mozek, str. 156). To znamená, že se až stopadesátkrát denně necháme při tom, co děláme, rozptýlit pohledem na obrazovku mobilního telefonu.

Proč nás obrazovky našich chytrých telefonů tak přitahují? 

Anne Kertz Kernion ve své knize Spiritualita pro mozek (Portál 2024) na tuto otázku přináší následující odpověď:

„Náš mozek je stvořen pro vyhledávání informací. Naši předkové přežívali v lesích a v divočině díky tomu, že sbírali informace o svém okolí. Pokaždé, když odhalili nový, životně důležitý detail, který by jim pomohl nalézt jídlo, a tím pádem přežít, došlo u nich k navýšení hladiny dopaminu. Dopamin je hormon, který se uvolňuje, když očekáváme odměnu, a bývá spojován s euforií a blažeností. Když dopamin vyšle signál nervovým buňkám, cítíme se dobře a zakoušíme vzestup energie. Každá příchozí zpráva a zvuk upozornění znamená novou informaci a příliv dopaminu, proto nám neustálé kontrolování mobilů přináší tak dobré pocity. S každým pozitivním stimulem posiluje uvolnění dopaminu chování, které je způsobilo.” (srov. Spiritualita pro mozek, str.157-159).

Jak jsme si ale řekli, každý pohled na mobilní telefon narušuje naši soustředěnost i paměť. To má samozřejmě vliv na naši výkonnost v pracovní oblasti, ale také na naše vztahy a komunikaci s druhými. Mobilní obrazovka může totiž přitahovat naši pozornost víc než tvář druhého člověka. Žít reálné vztahy je mnohem náročnější než žít virtuální vztahy. Když s někým komunikujeme a ten druhý často kontroluje svůj telefon, působí to na mě tak, že se stará víc o obrazovku než o mě. Nedostávám tolik pozornosti a empatie, kolik potřebuji a náš vztah se narušuje. Možná to sami známe ze své vlastní zkušenosti. Možná jsme zatíženi nadměrným kontrolováním obrazovky my sami nebo naši příbuzní či přátelé. 

Jak z toho ven? 

V první řadě bychom měli popřemýšlet nad tím, jakým způsobem se svým chytrým telefonem zacházíme a jestli bychom neměli něco změnit. 

Pokud zjistíme, že obrazovku telefonu kontrolujeme příliš často a že toto chování narušuje naši pozornost a komunikaci s druhými, je nejvyšší čas pro změnu. 

Pokud jsme příliš zaměstnáni obrazovkou telefonu, oslabujeme kognitivní funkce svého mozku a neustálé drobné přísuny dopaminu nám brání s návykovým chováním přestat.

V tomto případě bychom tedy měli pracovat na několika oblastech:  

nechat naše kognitivní funkce odpočinout

dělat činnosti, které nám pomohou získat dopamin náročnějším způsobem, než je pohled na obrazovku telefonu

zajistit si delší časové úseky, kdy budeme offline

Všechny tři oblasti se navzájem ovlivňují. Když necháme naše kognitivní funkce odpočívat, budeme mít víc energie a síly čelit návykovému kontrolování obrazovky telefonu. Když budeme získávat dopamin náročnějšími aktivitami, nebudeme mít tolik potřebu dívat se na obrazovku telefonu a logicky tím zajistíme i delší časové úseky, kdy budeme offline.

Možná se ptáte, jaké konkrétní aktivity máme na mysli. 

Uvedeme několik příkladů:

pobyt na čerstvém vzduchu (procházka, delší pobyt venku, …). 

pravidelná pohybová aktivita

fyzická práce (např. zahrádka, úklid, aj.)

tvoření, tvůrčí psaní 

aktivity, při kterých rozvíjíme jemnou motoriku rukou (pletení, háčkování, aj.)

ticho bez jakýchkoliv vjemů zvnějšku (alespoň 10 minut denně)

Na závěr článku vám nabízíme praktické cvičení:

V následujícím týdnu si více všímejte, jakým způsobem používáte mobilní telefon. 

Kolikrát do hodiny se podíváte na obrazovku svého mobilu?

Dokážete telefon odložit, když na vás druzí lidé mluví?

Kde je váš telefon, když sedíte u stolu s rodinou, přáteli či kolegy? 

Berete si mobil na WC? 

Umíte jít po ulici, aniž byste drželi telefon v ruce? 


Pokud se vám zdá, že vám některý z výše uvedených návyků v životě překáží, zkuste ho změnit. Vyberte si jednu oblast, na které budete pracovat. Prodlužte chvíle, kdy telefon nevezmete do ruky. Odložte telefon na nějaké vzdálenější místo nebo ho schovejte do tašky, abyste ho neměli tak snadno po ruce. Položte si na místo, kde obvykle míváte telefon, knihu a pokaždé, když po něm budete chtít sáhnout, přečtěte si odstavec z ní (můžete k tomu využít i Bibli). 

Přejeme nám všem, abychom užívání mobilních technologií dokázali udržet ve zdravé míře a aby naše telefony sloužili nám, a ne my jim.  


Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace