Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Jak souvisí psychika s kojením?

Author
Anežka Wawreczková
Článek titulní obrázek
2023-06-22
Kromě toho, že má kojení jednoznačný vliv na silnější imunitu dětí a snížení rizika některých závažných onemocnění jak u dítěte, tak u matky, je prokázán také vliv na psychiku obou. Kojení je pro matku i dítě z psychosociálního hlediska velmi důležité.

V těhotenství a po porodu je během kojení hypofýzou vylučován hormon prolaktin, který stimuluje dozrávání mléčné žlázy a napomáhá tvorbě mateřského mléka. Mimo to také snižuje stres, takže matky jsou díky tomu klidnější a mají větší touhu o dítě pečovat a mít ho u sebe. Prolaktin mimo jiné zvyšuje produkci látek tlumících bolest. Další hormon, který se uvolňuje při sání kojence, je oxytocin, který zlepšuje náladu matky, přináší pocity štěstí, uvolnění, radost a navozuje pocit bezpečí. Vyšší hladina oxytocinu je spojena také s nižším rizikem poporodní deprese. 

Pro děti a jejich psychický vývoj je kojení podstatné. Kromě hormonů, které jsou obsaženy v mateřském mléce, jako je třeba beta-endorfin, který působí slastné pocity, je důležitý také fyzický kontakt s matkou, ke kterému při kojení dochází. Díky zrakové, orální a taktilní (dotykové) stimulaci se vytváří jedinečný vztah mezi matkou a novorozencem, díky kterému vzniká hluboká základní životní důvěra. Psychologové, jako např. Erik H. Erikson, tvrdí, že tento pocit bezpečí a jistoty, který se během kojení (ale nejen během kojení!) v počáteční fázi života tvoří, je rozhodující pro rozvoj identity a pocitu vlastní hodnoty.

Rozhodnutí ženy kojit své dítě je pouze na ní. Pokud se žena rozhodne z jakýchkoli důvodů nekojit, měla by být respektována. Často to ale bývá tak, že žena by kojit chtěla, ale z nějakého důvodu to nejde. Doktorka Eva Labusová říká, že jakékoliv vnitřní napětí a neklid matky mohou negativně ovlivňovat uvolňování mléka z prsu, což vnímá také dítě, které pak musí pít s větším úsilím a reaguje neklidem a nespokojeností, resp. křikem. Příčinou vnitřního napětí může být jednak strach z nezkušenosti a pochybnosti matky o sobě samé. Třeba v tom, zda průběh kojení zvládne, nebo jestli její prsa při kojení neztratí svou pružnost a tvar a tím i sexuální přitažlivost. Vnitřní napětí může být také způsobeno vnějším prostředím: jejím partnerským vztahem, rodinným zázemím, ekonomickou situací atp.

Proto platí, že pro ženy je v tomto období nejdůležitější podpora a laskavý přístup jak ze strany partnera a rodiny, tak ze strany lékařů a odborníků, od kterých se dozví vše, co potřebují vědět. Dnes již existují i laktační poradkyně, které jsou pro pomoc kojícím matkám přímo zaškolené a mohou docházet až k nim domů.

Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace