Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Sedm principů „ekologického“ kojení

Author
Jitka Nováková
Článek titulní obrázek
2023-07-03
Autorkou termínu „ekologické kojení“ je Sheila Kippleyová, spoluzakladatelka Ligy pár páru (LPP). Jako lektorka přirozených metod plánování rodičovství si byla díky své zkušenosti i výzkumu vědoma vlivu kojení nejen na zdraví dítěte, ale i na návrat cyklů po porodu. „Ekologické kojení je takový způsob péče, při kterém matka naplňuje u dítěte potřebu častého sání a své trvalé přítomnosti, hormonální odezva na tento způsob péče u matky vede k prodloužené neplodnosti.“ Jde tedy nejen o kojení, ale o celkový přístup k péči o dítě, o „ekologii“ osobního vztahu mezi matkou a dítětem. Je charakterizován zásadami, které jejich autorka podrobněji popsala v knize „Sedm zásad ekologického kojení – frekvenční faktor“:

1. Výlučné kojení v prvních šesti měsících

Mateřské mléko by v prvních šesti měsících mělo být pro dítě jediným zdrojem výživy. Jestliže dítě prospívá, není důvod k obavám. Dokrmování vede ke snížení tvorby mateřského mléka. Také WHO i UNICEF doporučují výhradně kojit po dobu 6 měsíců a dále pokračovat v kojení do dvou a více let věku dítěte.


2. Upokojit dítě kojením

Kojení není jen o nasycení, utiší strach a bolest, snižuje stres při lékařském zákroku a pobytu v cizím prostředí. Kojení pomáhá naplňovat také emocionální potřeby dítěte.


3. Nepoužívat láhve a dudlíky

Dudlík vyžaduje jinou techniku sání, a to může vést v některých případech k problémům při kojení (neefektivní sání, vznik ragád, tj. poranění bradavek). Používání dudlíku také snižuje intenzitu kojení a v důsledku toho může vést ke snížení tvorby mateřského mléka a také k dřívějšímu návratu cyklů.


4. Kojit podle potřeb dítěte

Tzv. „ekologické“ kojení (oproti „kulturnímu“) se vyhýbá pravidelným (předepsaným) intervalům krmení a reaguje na momentální potřeby dítěte ve dne i v noci. Neomezuje frekvenci ani délku kojení.


5. Důležitost nočního kojení

Je dobré, aby miminko spalo s matkou nebo v její blízkosti. Noční kojení podporuje dostatečnou tvorbu mateřského mléka i prodlouženou neplodnost (v noci je vyšší tvorba hormonu prolaktinu).


6. Odpočinek během dne

Stres a únava mají na kojení negativní vliv. Je dobré, pokud si maminka může odpočinout nebo zdřímnout s děťátkem i při kojení během dne.


7. Vyhýbat se všemu, co omezuje kojení nebo odděluje matku od dítěte

Dítě potřebuje ke správnému psychickému vývoji blízkost matky. Matka něžnou fyzickou blízkostí dítě nerozmazluje, dává mu tím sebe samu a vytváří prostředí pokoje a bezpečí.


Pro mne osobně bylo Sedm zásad velikou pomocí před více než dvaceti lety, kdy jsem kojila svoji první dceru. Začátky byly dost složité, kojit jsem si moc přála a snažila se pro to udělat maximum, ale příliš se nedařilo. Informace, které jsem dostala v porodnici, byly v rozporu s tím, co mi o pár týdnů později doporučoval pediatr, a dobře míněné rady mého okolí zmatek dokonaly. O zásadách ekologického kojení jsem se dozvěděla v době, kdy už jsem přestávala věřit tomu, že kojení zvládneme. Dávaly mi smysl, pochopila jsem díky nim důležitost co nejužšího kontaktu mezi maminkou a dítětem, oddychla jsem si, že se nemusím snažit o to, aby miminko umělo usnout samo a co nejdříve prospalo celou noc, přestala jsem mít výčitky svědomí, že když nakojím dříve než po třech hodinách nebo si vezmu miminko v noci k sobě do postele, rozmazlím ho… Od té doby – i přes občasnou únavu, nedostatek spánku a jiné drobné těžkosti – se pro mne kojení stalo jedním z úžasných momentů mateřství.


Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace